Aineisto-ohje

Painotuotteen tilaus

Tiedostot on suositeltavaa nimetä mahdollisimman kuvaavasti, esimerkiksi :”Matti Mallitilaajan Käyntikortti 50x90mm.pdf” tai “Ravintola Ruoka Oy A5 flyeri 500kpl.pdf” Vähintään nämä tiedot tarvitaan tilauksen yhteydessä: – Valmiin painotuotteen koko esim. 50x90mm tai A3 – Materiaali, esim. LumiSilk 170g – Värit, 4- väri, 1-väri tai jotain muuta (esim. 4 + lisäväri offset-töissä) – 1- tai 2- puolisuus, (voidaan ilmaista myös 4/0, 4/4, 1/0 jne värein) – Mahdolliset jälkikäsittelut: taitot, nidonnat, nuuttaukset, stanssaukset, jne. – Toimitus: noudetaanko valmiit painotuotteet, toimitetaanko postilla tai lähetillä – Toimitusaika. Jos painotyö on kiireellinen ota yhteyttä aikataulun selvittämiseksi. Jos et tiedä miten ja mille materialille painotuotteesi kannattaa toteuttaa, autamme miellämme, ota rohkeasti yhteyttä.

Tiedostot, koot ja leikkausvarat

Painovalmis tiedosto tulee lähettää pdf muodossa, 1:1 koossa. Suurempiin painotöihin (teippaukset, banderollit, roll-up ym) voi lähettää tiedoston esim. 1:2 tai 1:10 koossa. Skaalauksesta on mainittava tilauksen yhteydessä. Käytössämme on Adobe Creative Cloud, joten saamme auki myös kaikki Adobe tiedostot, .ai, .eps .psd sekä yleisimmät kuvamuodot ym tiedostot. Edellä mainitut tiedostomuodot muutamme kuitenkin pdf- muotoon painoa varten. Yleisimmissä painotöissä tarvitaan 3mm leikkuuvarat (ks. kuva). Suurkokotulosteissa, banderolleissa, roll-up:ssa, tai erikoisemmissa painotöissä, leikkaus- ja/tai kiinnistysvarat voivat olla jotain muuta. Jos olet tilaamassa tällaisia, ota yhteyttä erikseen.

Kuvat

Suosittelemme painotuotteiden kuvien tarkkuudeksi n. 300ppi resoluutiota. Myös suurempi resoluutio käy, kunhan suurikokoinen tiedosto saadaan lähetettyä meille ilman ongelmia. Suurkokotulosteisiin riittää pienempikin resoluutio, esim, Roll-Up tulosteisiin 150ppi on täysin riittävä tarkkuus. Jos et ole varma onko kuvasi riittävän tarkka painotuotteeseesi, ota yhteyttä, me autamme.

Fontit

Fonttien tulisi aina olla sisällytettynä, tai konvertoituna poluiksi (vektoriksi)

Värit

On suositeltavaa muuttaa kaikki painotyön värit valmiiksi CMYK väreihin 4-väri painatusta varten tällöin näet jo ruudulla värimuunnoksen vaikutukset kuviin. Huomiothan myös että jos näyttösi ei ole kalibroitu, se ei todennäköisesti toista kaikkia värejä täysin oikein (etenkään halvemmat näytöt). Jos painotyössä kuitenkin on valokuvia joiden värintoisto on erittäin laaja, ja haluat saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen, voidaan kuva aineisto lähettää esim. Adobe RGB muodossa. Adobe RGB gamut on huomasti laajempi kun CMYK väritilojen ja tällöin värimuunnos tehdään suoraan kohdeprofiiliin, jolloin värintoisto voi materialista riippuen olla parempi kun käyttämällä työ Fogra 39 CMYK tilan kautta. Samoin jos työssä on Pantonen sävyjä joiden toisto on tärkeää (esim. logon väri), voi painoaineiston lähettää Pantone väreissä. Näissä tapauksissa suosittelemme ottamaan yhteyttä jotta varmistetaan värien paras mahdollinen toisto.

Väriprofiilit

Käytämme oletustyöprofiilina (ICC) CMYK väreissä Coated Fogra 39, ja RGB väreissä Adobe RGB profiileja. Valitse siis esim. Adoben ohjelmistoista väriasetuksista “Europe Prepress” asetukset, jolloin värit tallentuvat oikeaan tilaan. Jos et pysty muuttamaan värejä oikeaan profiiliin, ota yhteyttä, me autamme.

Muuta huomioitavaa

Asiakkaamme ei tarvitse olla painotuotannon tai graafisen suunnitelun ammattilainen, sillä me olemme. Voit jättää painotuotteen suunnittelun huoleksemme, tai luonnostella painotuotteen vaikka ruutupaperille, tai powerpointilla, me hoidamme painoaineiston saattamisen painokelpoiseen muotoon siten että lopputulos vastaa varmasti haluamasi.